3.7.14

Bingo! Se on dopamiini


Jos neurotiede-englanti sujuu, niin lukekaapa lämpimiksenne tämä: Dopamine, Perception, and Values. Lyhyesti: puutteellinen dopamiiniaineenvaihdunta vaikeuttaa liikesarjojen oppimista, poikkeavaa liikehdintää, liikkeiden suunnittelua ja motivoitumista.

Dopamiinipiikki aivoissa kertoo elimistölle, mikä on huomionarvoista (uudet asiat aiheuttavat piikin), ja jos niitä piikkejä tulee liian vähän tai ne ovat liian lieviä, ihmisen on vaikea eritellä uudet eli huomionarvoiset asiat vanhoista, tutuista asioista, jolloin kaikki ärsykkeet ovat yhtä tärkeitä ja ne kaikki huomataan.

Kuulostaako, addit, tutulta? Minulle ainakin.

Dopamiinin avulla muodostamme enemmän tai vähemmän pysyvän suodattimen, jonka läpi maailmaa katsomme, ja tätä suodatinta voi ajatella myös perusarvoina: mikä on tärkeää, se huomataan, ja dopamiini kertoo elimistölle, mikä on tärkeää. Jos asiat eivät erotu toisistaan huomionarvoisuudessa, saa kaikki saman huomion, mikä johtaa suodattimen yliläpäisevyyteen ja täten myös arvomaailman ja ennakkokäsitysten joustavuuteen ja moninaisuuteen. Samoin se johtaa mielenkiinnon kohteiden helppoon vaihtumiseen.

Ja ennen kaikkea: ilman riittävää dopamiinivarastoa et vain välitä asioista. Tai välität kaikista asioista.

En nyt osaa selittää oikein kunnolla, mitä ajan takaa, mutta lukekaa artikkeli, se on sen väärtti.


Ei kommentteja: