19.8.09

Lisää kivoja syndroomia

En ole mitenkään varma, olenko näistä blogannut tänne, mutta laitetaan nyt uudestaan :)
  • Semantic pragmatic disorder: autismiin ja Aspergeriin liittyvä tai niiden kaltainen syndrooma, jota voisi kuvailla kielen ymmärtämisen ongelmana - kielen avulla välittyvien merkityksien puutteellinen ymmärtäminen ja sokeus sanattomalle viestinnälle. Oireina mm. jatkuva puheripuli, erikoiset sanavalinnat, huonot keskustelutaidot, sanojen ja kielen rakenteiden ymmärtämisen vaikeus, katseen suuntaamiseen, ruumiinkieleen, eleisiin ja sosiaaliseen kontekstiin liittyvien merkitysten ymmärtämisen vaikeus. Kuulostaako, addit, tutulta?
  • Hyperleksia: lisää autismikirjoon liittyvää tauhkaa, samantyylinen kuin yllä kuvailtu SPD mutta niin, että soppaan liittyy epätyypillisen hyvä lukutaito. Saattaa olla dysleksian neurologinen "vastakohta". Oireina mm. harvinaisen aikaisin opittu lukutaito (heh, kaikki oireet eivät ole huonoja asioita), puheen oppimisen vaikeus, puheen oppiminen ulkoa opettelemalla, echolalia (kuullun toistaminen), käytännön kielitaidon puutteellisuus suuresta sanavarastosta huolimatta, spontaanin kielen ilmenemisen viivästyminen, huonot sosiaaliset taidot. 4. ja 5. ikävuoden välillä tapahtuu suuri harppaus kehityksessä.
Minä Addinainen opin lukemaan 3-vuotiaana - ei ennenkuulumatonta, mutta ei nyt ihan kamalan yleistäkään. Monia hyperleksiaan viittaavia oireita löytyy, paitsi echolalia (enkä siitäkään nyt ole ihan varma; pitäisi kysyä äidiltä); ja kyllä minä kielioppisääntöjäkin kehittelin jo nuoressa iässä. Tosin sekin saattaa selittyä samalla prosessilla kuin nykyinen ylenmäärin tarkka ajantajuni: ylikompensaatiota ongelman ylitsepääsemiseksi. SPD nyt vaan on minä, kieleen liittyviä seikkoja lukuunottamatta.

Onko minulla siis ADHD? Vai SPD ja hyperleksia? Vai onko mikään näistä autismikirjon ongelmista ihan niin selkeärajainen kuin populääritiede haluaa olettaa? Olenko ainoa, jonka mielestä tämä kuulostaa ennemminkin siltä, että kyseessä on ehkä max. puolen tusinaa muuttujaa, joita manipuloimalla saadaan aikaan emergenttinä ilmiönä kaikki autismikirjon oireet?

Ei kommentteja: