5.10.10

Onko addi sairas?

Viime postauksen kommenteissa Celia esitti jälleen näkemyksensä, että ADHD, ADD, tai miksi me nyt sitten haluammekaan tätä kutsua, ei ole sairaus vaan ominaisuus. Omat ajatukseni tästä eivät mahtuneet oikein kommenttiin :)

Minun mielestäni henkilö, jolla on ADHD, ei toimi optimaalisella tavalla. Kuin moottori, joka sakkaa helposti, ei addikaan käy ihan täysillä. Tietyissä olosuhteissa addin suoritus saattaa vetää vertoja normon suoritukselle, joissain harvinaisissa tapauksissa jopa ylittää (hetkellisesti) normon suorituksen, mutta ylivoimaisesti useimmiten käy niin, että normon tehokkaampi moottori vetää addista ohi niin että vilahti vaan.

Kyllähän ADHD on toki ominaisuus, siinä kun vaikkapa jalan puuttuminen tai tumma tukka. Se vain sattuu olemaan jokapäiväistä elämää haittaava ominaisuus, kuten myös jalan puuttuminen ja ikävä kyllä myös tumma tukka, jos se yhdistyy tummaan hipiään. Myös parantumattomat sairaudet kuten MS-tauti, psoriasis tai AIDS ovat tavallaan ominaisuuksia. Itse olen sitä mieltä, että kaikki ihmisten ominaisuudet ovat keskenään yhdenvertaisia vaikka erilaisia, kuten eri sukupuolet keskenään. Silti on helpompaa olla valkoinen mies kuin vaikkapa tummaihoinen nainen, ja on helpompaa olla normo kuin addi.

No okei, ihan aikuisten oikeesti olen sitä mieltä, että ADHD ei ole mikään yksittäinen ominaisuus tai sairaus, vaan joukko hermostollisista poikkeamista seuraavia oireita. Jos hermosto ei toimi kunnolla mistä tahansa syystä, siitä seuraa joitain osia siitä oirejoukosta, jotka nyt puoliarbitraarisesti niputetaan yhteen ja nimitetään ADHD:ksi. Hermoston madaltunutta toimintakykyä voivat aiheuttaa esim. välittäjäaineiden tuotannon, lähettämisen tai vastaanottamisen ongelmat, hermosäikeiden rakenneviat, synapsien rakenneviat, aivojen tai selkäytimen rakenneviat, kemiallisen koostumuksen poikkeamat, metabolismin ongelmat jne. Nämä taas saattavat olla seurausta melkein mistä vaan, kuten sikiöaikaisesta alkoholi-, nikotiini- tai huumealtistuksesta, virikkeettömästä elämästä, hermoston synnynnäisistä epämuodostumista, ympäristömyrkyistä etc. etc. Eli minusta ADHD:ta ei edes ole olemassa!
 

Ei kommentteja: