21.7.08

Jos tajuan sen, se on tylsää

Ehkä se johtuu huomiokyvyn lyhyydestä, että simppelit asiat ovat addille tylsiä. Onhan se nimittäin niin, että simppeleistä asioista rakentuu lähes poikkeuksetta varsin monimutkaisia kokonaisuuksia (*). Addin lyhytjänteinen aivo ei vain jaksa yrittää tajuta niitä.

Taviksille voisin kuvailla, miltä se kyllästyminen tuntuu. Sanotaan vaikka, että addi ja tavis lukevat jotain tietokoneohjelman käyttöohjetta. Addi kurkkaa sisällysluetteloa: "Jaajaa, ohjelmistossa on tämmöisiä juttuja, no kyllä näistä voi jo päätellä mistä on kyse." Sitten addi lukee ensimmäiset 5-10 sivua: "Hohoo, ai tällä periaatteella nämä yksittäiset asiat toimivat, selevä juttu." Tavisihminen selaa ohjeen läpi kokonaan ainakin pintapuolisesti ja tutustuisi kaikkiin ohjelman tarjoamiin juttuihin ja kiemuroihin: "Ai näin siis teen tuon asian; ja tuo asia tehdään noin. Ahaa, tuollainenkin poikkeus sääntöön. Ja tuo käyttövinkki pitää muistaa..." Addista selkeästi järjestelty manuska on tylsä, koska hän hahmottaa manuskan ja ohjelmiston ideat heti kättelyssä. Tavisihminen malttaa perehtyä asioihin sen idean tason alapuolellakin ja löytää sieltä paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia.



(*) Hehe, kirjoitin äsken "monimutkaisen" sijaan "mielenkiintoinen". QED.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nimenomaan, juuri näin!

Eeva

Anonyymi kirjoitti...

taviksena olen hivenen eri mieltä. varsinkin miehet eivät manuskoja paljoakaan jaksa lueskella eikä niitä tunnu oikeen kukaan kovin keskittyneesti jaksaa lukea.

mutta pointtisi ymmärrän:)